Skip to main content

Odgovorno bankarstvo za održivu budućnost

Jedan od stubova naše Strategije održivosti je da budemo "odgovoran bankar", a primarni cilj odgovornog bankara je stvaranje dugoročne dodatne vrijednosti. Kontinuirano prilagođavamo naš poslovni model izazovima i promjenama na bankarskom tržištu i stvaramo održive vrijednosti za sve naše interesne skupine, te svojim klijentima omogućavamo edukaciju iz oblasti različitih finansijskih tema. 

Saznaj više

Mi razumijemo. #odgovornobankarstvo

Business presentation

Finansijsko opismenjavanje

Finansijsko opismenjavanje predstavlja jedan od osnovnih principa naše Strategije održivosti, te stoga redovno provodimo aktivnosti finansijske edukacije naših klijenata.  Neke od aktivnosti koje provodimo u ovom segmentu su: 

  • priprema i distribucija edukacijskih materijala u poslovnicama za klijente s ciljem lakšeg razumijevanja finansijskih usluga,
  • provođenje edukativnih aktivnosti u obliku radionica/webinara
  • organizacija posjeta našoj Banci za djecu školskog uzrasta kako bi se od najranijeg perioda života upoznali sa finansijskim pojmovima,  
  • savjetovanje naših klijenata kako se zaštiti prilikom vršenja transakcija na Internet stranicama i sigurnom korištenju kartica. 

Program “Žene u biznisu”

Raiffeisen banka i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su u toku 2021. godine organizovali niz webinara u okviru programa “Žene u biznisu”, koji osim finansijskog aspekta, promoviše učešće žena u poslovnom okruženju te im pomaže da steknu finansijske vještine, znanja i resurse neophodne da bi napravile sljedeći poslovni korak. Webinari su namijenjeni poduzetnicama, vlasnicama malih i srednjih poduzeća, menadžericama, odnosno ženama koje su odgovorne za operativno upravljanje biznisom.

Saradnja sa fakultetima i AmCham

Članovi Uprave banke su temu finansijskog opismenjavala podržali i realizovali kroz aktivno učešće u organizaciji nekoliko „Master classes“, predavanja na ekonomskom i pravnom fakultetu, te Američkoj privrednoj komori. Od 2018. godine, Banka takođe aktivno učestvuje u radu Komiteta za korporativni društveni uticaj pri Američkoj gospodarskoj komori u BiH, te ima priliku sa drugima podijeliti svoje bogato iskustvo u upravljanju održivošću i društvenom odgovornošću. Inače, AmCham BiH CSI komitet čini platformu za razmjenu informacija i promociju strukturalnog upravljanja u segmentu angažiranih korporativnih građana. 

Businessmen talking on solar power plant

Uključeni smo građanin u okruženju u kojem poslujemo

Brinemo i o najosjetljivijim kategorijama našeg društva kroz veliki broj donacija i sponzorstava.  Kontinuirano podržavamo rad brojnih organizacija, posebno onih čiji su fokus najosjetljivije kategorije društva, te pri tom nastojimo adekvatno adresirati društvena pitanja. Podržavamo brojne projekte iz oblasti obrazovanja, sporta, humanitarnog djelovanja, ekologije i kulture.

Donacije i sponzorstva

Banka je tokom 2021. godine podržala niz projekata kroz Sponzorstva i donacije, rukovodeći se primarno podrškom projektima koji se fokusiraju na djecu i osobe sa posebnim potrebama.

Kao odgovoran bankar, kombinujemo ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem i u 2021. godini finansijski smo podržali preko 40 projekata/partnera u oblasti obrazovanja, društva, sporta, kulture i umjetnosti, u ukupnoj vrijednosti preko 153.000 KM

To je rezultiralo usklađenošću sa nekim od glavnih ciljeva održivog razvoja: (SDG): Cilj 4 (Kvalitetno obrazovanje), Cilj 8 (Pristojan rad i ekonomski rast) i  Cilj 10 (Smanjene nejednakosti)...

Takođe, već duži niz godina, Banka je razvila i održava saradnju sa instutucijama u oblasti nauke i umjetnosti, među kojima se naročito ističu saradnje sa

  •  Akademijom likovnih umjetnosti iz Sarajeva kroz projekat Raiffeisen GALERIJA od 2009. godine, u okviru kojeg je Banka do sada ugostila skoro 70 različitih postavki mladih umjetnika iz oblasti grafičkog dizajna, slikarstva, kiparstva, i dr.
  • Saradnja sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu (EFSA) kroz projekat „Raiffeisen CLUB studentski kutak“ koji se realizuje od 2017. godine sa ciljem podrške studentima

Praksa uručenja donacija umjesto kupovine i slanja čestitki povodom praznika, uspješno se realizuje od 2012. godine,  i po tom osnovu je Banka do sada donirala preko 260.000 KM.

 

U 2022. godini započete su dvije vrijedne partnerske saradnje kroz realizaciju Sponzorstava sa: 

  • Organizacijom „Women in Adria“– koja, nakon afirmacije na hrvatskom tržištu, svoje aktivnosti započinje i u BiH, uz Raiffeisen banku kao ekskluzivnog partnera i sponzora. Na ovaj način, Banka prepoznaje važnost podrške programu „Žene u biznisu“, kao i platforme i zajednice koje omogućuju njihovo poslovno povezivanje, profesionalni razvoj, mentorstvo, strateška partnerstvo i druge inicijative. 
  • Ekonomskim Institutom za Razvoj prve mreže za rješenja održivog razvoja za Zapadni Balkan (SDSN Western Balkan Mreža) – prvom inicijativom ove vrste u BiH i regiji, za mobilizaciju obrazovnih i istraživačkih institucija, organizacija civilnog društva i biznisa za postizanje Agende 2030. i šire. Inicijativu pokreću Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Ekonomski institut Sarajevo i Fondacija za zajedničko društvo i vrijednosti Sarajevo.

Dozvolite korištenje kolačića za pokretanje videa

Čini se da ste isključili kolačiće. Za pokretanja videa putem naše web stranice potrebna nam je Vaša saglasnost za korištenje kolačića ili video možete pogledati direktno na YouTube-u

Pogledajte na YouTube-u

Upravljanje održivošću

Upravljanje održivošću dio je našeg identiteta i korporativne kulture. U okviru Raiffeisen Strategije održivosti, koja obuhvata ekonomski, društveni i okolišni aspekt poslovanja, težimo biti odgovoran bankar, fer partner, te uključen građanin. Definišemo dugoročne strategije i postavljamo održive ciljeve u svrhu ekonomskog napretka i kreiranja društvenih vrijednosti. Težimo da procese donošenja odluka uskladimo s principima odgovornog bankarstva u svrhu zaštite okoliša i doprinosa zajednici u kojoj poslujemo.  

Principi odgovornog bankarstva UN-a

Naša matična kuća Raiffeisen Bank International (RBI) potpisnica je Principa odgovornog bankarstva UN-a u okviru programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih Nacija, kao globalnog okvira za odgovorno bankarstvo, koji okuplja banke širom svijeta s ciljem razvoja i promovisanja veze između održivosti i finansijskih rezultata, što nas čini dijelom zajednice koja broji više od 240 članova iz 69 zemalja. 

Saznaj više

UN Global Compact inicijative

RBI je također i jedna od potpisnica UN Global Compact inicijative, čiji je cilj pomoći kompanijama da usklade svoje poslovanje sa održivim principima.

Saznaj više

Dio smo Raiffeisen grupacije

Redovno izvještavamo o svojim održivim aktivnostima u okviru sveobuhvatnog Izvještaja o upravljanju održivošću RBI Grupacije. 

Izvještaj možete preuzeti OVDJE

Kontakt

Raiffeisen DIREKT INFO

Za pozive iz BiH:

081 92 92 92

Za pozive iz inostranstva:

+387 33 75 50 10